Ripple (RippleNet), en çok kazandıran ilk üç kripto para arasına girerek yatırımcısının dikkatini çekti. Özellikle 2017 yılında en çok kazandıran kripto para olarak hızlı sıçrama yapmasının dışında bu paranın bu kadar çok ilgi görmesinin altında yatan sebepler çok farklı. Mesela, Ripple Bitcoin gibi kripto para madenciliği sistemini kullanmaya izin vermiyor ve interledger protokolü adı verilen ödemelerin güvenli transferini sağlayan bir sistem kullanıyor.

Ripple kullanıcılarına birçok avantaj sunarken bazı dezavantajları da taşıyor dolayısıyla bilinçli işlem yapılması çok önemli. Yatırımcının Ripple’a yatırım yapmadan önce Ripple nedir konusunu şu başlıklar çerçevesinde öğrenmesinde fayda var.

– Ripple nedir?

– Ripple diğer kripto paralara göre hangi avantajları ve dezavantajlara sahip.

– Bankalar neden Ripple ile işlem yapıyor

– Ripple nasıl alınır ve satılır?

-­­ Ripple yatırımcısı nasıl kazanır?

Ripple nedir ve nasıl yatırım yapılır konusunu daha fazla genişletmek mümkün fakat yatırımcının öncelikle temel bilgileri öğrenmesi, Ripple’a yatırımın yatırımcı profiline uygunluk analizinin yapabilmesi açısından önemlidir. Yatırım kararından sonra daha kapsamlı araştırmak daha sağlıklıdır.

Ripple nedir?

Ripple, internet üzerinden bankalara, şirketlere ve yatırımcılara ödeme sistemi sağlayan dijital alt para birimidir. 2012 yılında San Francisco’da geliştirilen Ripple, ledger adı verilen blockchain tabanlı defterlerin tamamen bir şirket tarafından yönetildiği bir sisteme sahiptir.

İlk geliştirildiğinde 99,993,093,880 adet üretilen Ripple XRP şimdilik piyasada 38,739,144,847 XRP adet olarak işlem görüyor. Şirket Ripple’ların yaklaşık 61 milyarını elinde bulunduruyor ve 55 milyar XRP’yi 55 “akıllı sözleşme” için kullanıyor. Her biri 1 milyar XRP tutan sözleşmeler aylık olarak 54 aylık süreçte teker teker sona eriyor.

Ripple şirketi belirli periyotlarda coinlerini piyasaya sürüyor dolayısıyla dijital para madenciliği ile Ripple kazanımına izin vermiyor. Diğer taraftan blokchain madenciliği sistemi kullanılırken tüketilen elektrik giderlerinden tasarruf avantajı da sunuyor. Ayrıca düşük maliyet ile banka ve şirketlerin ödeme sistemlerinde kullanması Ripple’ı diğer kripto para sistemlerinden ayrıştırıyor.

Ripple’ın Avantajları Neler?

Ripple, dünyanın bir ucundan diğer ucuna 4 saniyede gönderim yapabilmesi imkanı sunması ile çok hızlı ödeme sistemine sahip ile dünyanın bir ucundan diğer ucuna 4- 5 saniye gibi bir sürede gönderim yapılabiliyor. Bu sürenin Bitcoin’de iki saate ulaşabildiği düşünüldüğünde çok büyük avantaj sağladığı izlenebiliyor.

Ripple, saniyede 1500 işleme kadar gerçekleştirebilme alt yapısına sahip olduğu ve Ripple Ağının saniyede 50 bin işlemi kaldırabileceği iddiasını taşıyor.

Ripple 35 Milyar Dolarlık işlem hacmi ile dünyanın en büyük 4. Kripto parası kabul ediliyor.

Ripple’ın değeri diğer kripto paralardan farklı olan şirket karı üzerinden oluşuyor.

Ripple, oldukça düşük ve hızlı yapısı ile American Express, Santander, UBS ve Akbank gibi 100’den fazla kurumun para ve varlık transferlerini yönetiyor. Bu kurumların 15’i dünyanın en büyük 50 bankası arasında yer alıyor.

– Ripple ağı üzerinden yapılan transferleri bankalar ile parayı gönderen/alan kişiler an be an takip edebiliyor.

Ripple’ın Dezavantajları Nelerdir?

Ripple tarafından avantaj olarak sunulan küresel işlem takip kolaylığı bazı kullanıcıları tarafından işlemlerin takip edilmemesi istediği ile büyük dezavantaj olarak görülüyor.

Ripple şirketinin coinlerin yüzde 61’ini elinde bulundurması risk olarak görülüyor.

Purdue Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından hazırlanan raporda Ripple’ın güvenlik zaaflarının bulunduğu belirtiliyor. Ripple ağına saldırı gerçekleşmesi durumunda bazı kullanıcıların bakiyelerine ulaşmaları engellenebileceğine dikkat çekiliyor.

Bankalar neden Ripple kullanıyor?

Ripple iş ortaklarına ve kullanıcılarına düşük maliyet, hız ve kolay işlem takibi imkanı vaat ediyor. Mesela; Ripple ağına dahil bankalar birbirleri arasında işlem başına ortalama 0.0011 dolar işlem ücreti öderken bu miktar bitcoin’de yaklaşık olarak 0,0015 BTC; yani yaklaşık 3,5 dolara çıkıyor. Bu çerçevede de bankalar Ripple ile işlem yaparak 3000 kat daha az maliyete katlanıyorlar. Ripple’ın açıklaması da bankaların ödeme başına ortalama $3.76 kâr edeceği yönünde. Bankaların yıllık bazda milyon adet işlem yaptığı var sayılırsa bankaların ve kurumların Ripple ile ödeme sistemini niye kullandığı daha net anlaşılıyor.

Ripple’a yatırım nasıl yapılır?

Büyük fonların, kurumsalların Ripple işlemlerini direkt yapmaları mümkün fakat küçük yatırımcının Ripple yatırımı için öncelikle Bitcoin sahibi olması gerekiyor. Bitcoin alındıktan sonra ise Ripple dahil birçok altcoin’e çevrilebiliyor. Ayrıca kripto para işlem platformlarından yani kripto para borsalarından da Ripple alıp satılabiliyor.

Ripple yatırımcısı nasıl kazanır?

Ripple yatırımcısının Bitcoin madenciliği ile kazanamayacağına daha önce dikkat çekmiştik. Ripple kipto para sistemi sadece Ripple şirketinin karlılığına ve Ripple’ın değer artışına bağlı olarak kazandırma imkanı sunuyor. Ayrıca kripto borsalarda Ripple da oluşacak fiyat dalgalanmalı uzun pozisyon kadar kısa pozisyonda da kazanmayı da mümkün kılıyor. Kısaca Ripple’in işlem gördüğü platformlar üzerinden fiyatların yükselişine de yatırım yapılıyor.

Borsa türleri ve özellikleri konusunda daha fazla bilgi edinmek, daha bilinçli yatırımlar gerçekleştirmek ya da diğer borsalardaki yatırım fırsatları hakkında daha fazla bilgi almak için sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Menkul Kıymetler’in web adresi www.gcmyatirim.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.